Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop we stilstaan bij de positie van vrouwen in de arbeidsmarkt. Hoewel er al veel stappen zijn gezet, zijn er nog steeds uitdagingen. Hoe combineer je als moeder een succesvolle carrière met je gezin? Hoe zorgen we ervoor dat meer vrouwen doorstromen naar topfuncties? Waarom is het belangrijk dat vrouwen hun plek in de techniek opeisen? En welke rol speelt loontransparantie in gelijke kansen?
Mayke en Leontien hebben deze onderwerpen uitgebreid besproken. In deze blog lees je meer over hun inzichten en ervaringen. Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Bekijk het hier.
Werk en moederschap: hoe combineer je het?
Moeder worden is een grote keuze die je carrière beïnvloedt. Volgens Mayke is de manier waarop dit wordt ervaren door de jaren heen veranderd. Toen ze in loondienst werkte, waren de vaste werktijden minder flexibel. Maar tegenwoordig is er meer aandacht voor werk-privébalans, vertrouwen en werkgevers moeten daarin blijven ontwikkelen.
Toch benadrukt Leontien dat het niet alleen om flexibiliteit draait, maar vooral om een werkgever die bij je past. Bij haar vorige werkgevers vormde dit vaak een uitdaging, omdat er minder flexibiliteit was en de mogelijkheden beperkt bleven. Goede afspraken en wederzijds vertrouwen maken hierin het verschil. Wanneer beide partijen hierin investeren, is een succesvolle combinatie van werk en moederschap zeker mogelijk.
De belangrijkste tip van Mayke? Zorg voor een goede balans. Wanneer je werkt, focus dan op je werk, maar als je met je kinderen bent, wees er dan ook écht voor hen. Probeer niet continu met werk bezig te blijven en wees streng voor jezelf.
Vrouwen in de techniek: een onterecht vooroordeel
Een belangrijk thema uit de video is de rol van vrouwen in de techniek. Het grootste vooroordeel dat Mayke en Leontien binnen de arbeidsmarkt horen, is dat vrouwen minder technisch zouden zijn dan mannen en dat de techniek een mannenwereld is. Dit is een misvatting, Mayke en Leontien zijn bijvoorbeeld een stuk technischer dan Frank.
Hoe zien Mayke en Leontien de rol van een vrouw in het bedrijfsleven?
Mayke en Leontien zien dat er tegenwoordig veel meer kansen zijn voor vrouwen in het bedrijfsleven, waar die eerder beperkt waren. In verschillende branches, waaronder de techniek, worden steeds vaker vrouwen geplaatst op posities die voorheen vooral door mannen werden ingevuld. Leontien vindt het stoer om te zien dat steeds meer opdrachtgevers openstaan voor vrouwelijke talenten en dat hen helpt bij het besef dat vrouwen dezelfde technische competenties kunnen hebben als mannen. Een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen binnen een bedrijf zorgt volgens de opdrachtgevers vaak voor een betere dynamiek en samenwerking.
Mayke voegt daaraan toe dat de maatschappij steeds meer vraagt om vrouwen in technische en hogere functies. De krappe arbeidsmarkt speelt hierin een belangrijke rol, omdat bedrijven door de krapte breder moeten kijken naar talent. Toch vinden Mayke en Leontien dat vrouwen nog steeds te weinig vertegenwoordigd zijn in de top, en dat er op dat vlak nog veel winst te behalen valt.
Europese Richtlijn Loontransparantie: een stap vooruit
Om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken, moet uiterlijk op 7 juni 2026 de Europese Richtlijn Loontransparantie in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. Deze richtlijn heeft als doel om gelijke beloning voor gelijk(waardige) arbeid te bevorderen en stelt werkgevers verantwoordelijk voor meer openheid over salarissen. De belangrijkste verplichtingen zijn:
- Rapportageverplichtingen: Werkgevers met 100 of meer werknemers moeten jaarlijks rapporteren over beloningsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers.
- Transparantierechten: Werkgevers mogen sollicitanten niet vragen naar hun huidige of voorgaande salaris en moeten hen informeren over het aanvangsniveau van de beloning. Daarnaast hebben werknemers recht op informatie over het gemiddelde beloningsniveau van collega’s die gelijkwaardig werk verrichten.
- Omkering van de bewijslast: Als een werkgever zich niet houdt aan de verplichtingen, moet deze bewijzen dat er geen sprake is van (in)directe discriminatie.
Hoewel de precieze invulling van de wet nog moet worden bepaald, is het nu al belangrijk dat bedrijven hun beleid onder de loep nemen en werken aan een eerlijke, transparante salariscultuur.
Internationale Vrouwendag draait om erkenning, bewustwording en actie. Laten we deze dag gebruiken om niet alleen te praten over verandering, maar om deze daadwerkelijk in gang te zetten. Ben je een vrouw en heb je nog vragen of ben je een werkgever en wil je weten hoe je meer vrouwen aan het werk krijgt? Neem dan contact op en wij helpen je graag verder!