Arbeidsmarktverwachtingen 2025: Banengroei, krapte en trends

Publicatiedatum 8 oktober 2024
Arbeidsmarktverwachtingen 2025: Banengroei, krapte en trends
  • Home
  • Blogs
  • Arbeidsmarktverwachtingen 2025: Banengroei, krapte en trends

De arbeidsmarkt in 2025 blijft uitdagend, waar stabilisatie en innovatie centraal staan. Na jaren van turbulentie door de corona pandemie en een snel economisch herstel, stabiliseert de banengroei. Maar krapte op de arbeidsmarkt blijft een probleem. In deze blog bespreken we de belangrijkste cijfers en trends die de arbeidsmarkt in 2025 kenmerken.

De cijfers: lichte banengroei en blijvende krapte

In 2024 groeide het aantal banen met 0,8% en in 2025 wordt een groei van 0,7% verwacht. Dit betekent een toename van 85.000 banen voor werknemers en zelfstandigen. Het aantal gewerkte uren stijgt eveneens, maar minder snel dan het aantal banen. Hierdoor neemt het gemiddeld aantal uren per baan af, wat deels te verklaren is door de opkomst van deeltijdwerk en flexibele werkvormen.

Toch zijn er grote verschillen tussen sectoren:

  • Zorg & welzijn en specialistische zakelijke diensten blijven de sectoren die groeien in de arbeidsmarkt.
  • In sectoren zoals landbouw, bouw, openbaar bestuur, en industrie blijft de banengroei achter of zijn zelfs dalingen zichtbaar.
  • De uitzendsector ziet in 2024 een daling in banen, maar de verwachting is dat deze trend omkeert in 2025.

Een groot knelpunt blijft de structurele krapte op de arbeidsmarkt. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en -advies bij het UWV, merkt op: “Er zijn al tweeënhalf jaar meer vacatures dan werklozen. Hoewel de spanning iets is afgenomen, blijft de arbeidsmarkt krap.” Werkgevers zoeken daarom naar innovatieve oplossingen zoals automatisering en nieuwe manieren om personeel te behouden.

Trend 1: Personeelstekorten beperken banengroei

Het invullen van vacatures blijft een uitdaging. Veel bedrijven hebben te maken met groei- en productiebeperkingen, omdat zij niet voldoende geschikt personeel vinden. Sectoren zoals industrie en groothandel zetten vol in op automatisering om de arbeidsproductiviteit te verhogen, terwijl in sectoren zoals zorg en onderwijs automatisering vaak minder toepasbaar is. Hier groeit de werkdruk, wat kan leiden tot hogere stress- en burn-out percentages onder werknemers. Werkgevers worden uitgedaagd om het potentieel aan kandidaten te vergroten, bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.

Trend 2: Vast contract steeds vaker de norm

In 2025 wordt verwacht dat het aantal werknemers met een vast contract verder toeneemt. In 2024 had al 55% van de werkende Nederlanders een vaste aanstelling, een historisch hoog percentage. Deze trend biedt werknemers meer zekerheid, wat bijdraagt aan financiële stabiliteit en het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het kopen van een huis of het starten van een gezin. Werkgevers spelen in op deze trend door vaker vastigheid te bieden, wat hen aantrekkelijker maakt in de concurrerende arbeidsmarkt.

Trend 3: Betekenisvol werk als prioriteit

Voor jongere generaties, zoals millennials en Gen Z, is werk meer dan een salaris. Ze zoeken banen waarin duurzaamheid en maatschappelijke impact een grote rol spelen. Betekenisvol werk draagt niet alleen bij aan hun tevredenheid, maar kan ook het stressniveau verlagen. Voor werkgevers biedt dit een kans om een cultuur te creëren waarin medewerkers zich betrokken voelen en waar verzuim laag is.

Vooruitblik op de toekomst

De arbeidsmarkt in 2025 staat in het teken van stabilisatie, met lichte banengroei en blijvende uitdagingen door personeelstekorten. Trends zoals de groeiende populariteit van vaste contracten en de nadruk op betekenisvol werk bieden kansen voor zowel werkgevers als werknemers. Voor werkgevers is het belangrijk om zich flexibel op te stellen tegenover deze trends.

Benieuwd hoe deze trends jouw kansen beïnvloeden? Neem contact met ons op.
Samen kijken we naar de mogelijkheden!

Mayke Kettelerij

Mayke Kettelerij

Eigenaar